Selecteer een pagina

Rembrandtlaan 49 Naarden

Jeannette van Emden
Antwerpen 24-05-1899 – Auschwitz 06-09-1944

Jeannette (Jeanne) van Emden is in 1899 in Antwerpen geboren, waar haar vader diamantslijper was. In 1923 trouwt ze in Amsterdam met Meijer Ossendrijver. Uit dit huwelijk zijn twee kinderen geboren, Lucie Nora en Edith Helga. In mei 1933 verhuist het gezin van Amsterdam naar de Voormeulenweg in Bussum. In november 1939 zijn Jeannette en Meijer gescheiden. Meijer was al eerder naar Amsterdam vertrokken. Jeannette blijft in Bussum wonen.

Op de namenlijst van het Oranjehotel vertelt dochter Edith over haar moeder:
Jeannette gaf pianoles- en zangles in Bussum. Al vroeg raakte ze betrokken bij de Sneevlietgroep en werd actief in de Nederlands-Belgische verzetsgroep ‘Wim’. Ze deed spionage- en koerierswerk tot ze op 2 juni 1943 tijdens haar werk in Utrecht werd gearresteerd. Ze is verraden door Van der Waals, die in hun groep was geïnfiltreerd. In de nacht van 4 op 5 juli 1943 is Jeannette als ‘politiek joodse’ gevangene naar het Oranjehotel in Scheveningen gebracht. Na zeven maanden is ze op 4 maart 1944 naar het seminarium in Haaren (Noord-Brabant) gebracht. Na de registratie heeft niemand haar meer gezien. De hele groep ‘Wim’ kreeg een schijnproces, waarbij allen ter dood veroordeeld werden. Het vonnis is niet uitgevoerd. De groep is naar Duitse kampen gestuurd. Jeannette was niet bij het proces dat op 20 – 23 juli 1944 plaats vond. In het ‘receptieboek’ van Haaren staat voor haar dat ze op 4 juli 1944 is uitgeschreven zonder vermelding waarheen. Zes weken later wordt ze door de Sicherheitsdienst (S.D.) het politiebureau van Velp binnengebracht en twee dagen later naar kamp Westerbork gestuurd.
Zondag 3 september 1944 vertrekt de laatste trein uit Westerbork met bestemming Auschwitz. Jeannette van Emden is een van de 1019 mannen, vrouwen en kinderen die de lange reis maken. Uit informatie van het Rode Kruis blijkt dat Jeannette op 6 september in Auschwitz is vergast.

Dienst Wim was een Nederlands spionage-netwerk opgezet in 1942 door J.M.W.C. Iansen met hulp van I.J. Cohen en Wim Stenger. Begin 1943 werd de groep via het Englandspiel geïnfiltreerd door Anton van der Waals. In juli werd de groep opgerold. De Dienst Wim werd ook wel (spionage-) groep Blaauw of Blaauw-Rinus genoemd. Bron: oorlogsbronnen.nl
Over het leven van Jeannette van Emden schreef haar kleindochter Yoeke Nagel het boek “Zoeken naar mijn moeders moeder die verdween in het verzet”, Uitgeverij Droomvallei (2018)

Bron: Joods Monument, stadsarchief Amsterdam, archief Gooi- en Vechtstreek, namenlijst Oranjehotel

Dit steentje is gelegd door stichting Instandhouding Joods Erfgoed Gooi & Vechtstreek