Selecteer een pagina

Thierensweg 17 Naarden

Nardus Henri Cohen
Dordrecht 26 oktober 1878 Amsterdam 17 mei 1940

Flora Zeehandelaar
Assen 1 juli 1884 Amsterdam 17 mei 1940

De grootste golf zelfmoorden die Nederland ooit had meegemaakt. Die deed zich voor in de meidagen van 1940, na de Duitse inval. Vooral joden zagen geen andere manier om te ontkomen aan een gruwelijk lot onder de bezetting. Velen waren Duitsland juist ontvlucht en waanden zich hier veilig. Honderden mensen kozen zelf voor de dood, zo groot was de ontreddering en wanhoop.

Nardus Cohen (61) en zijn vrouw Flora Zeehandelaar (55) kozen ook voor die noodlottige beslissing, op 17 mei 1940. Ze werden beiden levenloos aangetroffen in Amsterdam. Daar had Nardus Cohen zijn tandartspraktijk. Ze woonden sinds 1939, nog géén jaar, in hun nieuwe huis in Naarden.

Nardus was afkomstig uit Dordrecht en trouwde in 1918 in Amsterdam met Flora Zeehandelaar uit Assen. Nardus was een vooraanstaande figuur in het joodse leven in Amsterdam. Hij promoveerde in 1906 tot doctor in de scheikunde op een klinisch chemisch onderwerp en werd nadien tandarts. Hij was een van de initiatiefnemers voor de oprichting van een joods tehuis aan de Plantage Middenlaan in de jaren ’20.
Na hun overlijden zijn ze bij elkaar begraven op de joodse begraafplaats in Muiderberg.

Eén dag voor hun zelfmoord had ook een nicht van Flora, Emma Zeehandelaar, een einde aan haar leven gemaakt, samen met haar jonge kinderen Frans en Robbie Swart, en haar moeder. Haar zwager Jacob Sack overleefde aanvankelijk, maar overleed een dag later in het ziekenhuis. Dat gebeurde in Wassenaar, nadat een poging te vluchten naar Engeland via Scheveningen mislukt was. Deze familieleden waren afkomstig uit Eindhoven, waar in 2013 struikelstenen voor ze zijn gelegd.

De zwager was eerder gevlucht uit Homel, Wit-Rusland, voor pogroms. Zijn angstige ervaringen daar hebben zeker een rol gespeeld bij de keuze voor zelfmoord van zoveel familieleden.

Bronnen: Genealogie Zeehandelaar, Stichting werkgroep Stolpersteine Dordrecht, Nieuw Israëlietisch Weekblad 1920, Gemeentearchieven.