Stenen poetsen

Hoe maak je struikelstenen schoon?
Het messing oppervlak van de struikelstenen oxideert na verloop van tijd en verkleurt tot lichtbruin of bijna zwart – tenzij ze regelmatig worden gepoetst. De veranderingen kunnen van elkaar verschillen omdat de samenstelling van de legeringen van de verschillende stenen wisselend is. Iedereen die voor de struikelstenen zorgt en zo de herinnering aan de slachtoffers zichtbaar houdt zijn we zeer dankbaar.

Wat heb je daarvoor nodig:

  • afwassponsje (met een groene, ruwe, niet krassende kant) of een tandenborstel
  • keukenpapier of theedoek
  • fles kraanwater
  • schoonmaakmiddel voor metalen oppervlakten, of speciale messingreiniger: Peek Metal Cleaner of Brasso. Te koop bij drogist of online.
  • azijn of citroensap en zout.

Let op: Gebruik geen staalborstels of andere harde of scherpe voorwerpen, die het messing
beschadigen.

Werkwijze:
Verwijder het grove vuil van de steen met een vochtige (niet te natte) doek.
Doe een kleine hoeveelheid reiniger op een doekje en wrijf de struikelstenen schoon. Zo worden resten vermeden die witte randen achterlaten op naastliggende stenen. Neem de steen na behandeling af met een schone doek.
Voor erg donker verkleurde stenen is een mengsel van azijn of citroensap en zout te proberen. In dat geval ook deze schoonmaakmiddelen op een doekje doen en het oppervlak inwrijven. Na minimaal 10 minuten goed afspoelen met water. Poets de struikelstenen daarna met schoonmaakmiddel voor metalen oppervlakten – ook ter bescherming op langere termijn. Laat het reinigingsmiddel even inwerken. Na een paar minuten de steen krachtig schoonwrijven met de spons of doek. Spoel daarna zorgvuldig alle resten van het reinigingsmiddel weg. Droog de steen af en laat geen resten van het schoonmaakmiddel achter op de bestrating.