Rembrandtlaan 55 Naarden

Samson d’Ancona
Amsterdam 22 april 1897 – Auschwitz 28 januari 1944

Sibilla d’Ancona-Israel
Amsterdam 2 juni 1901 – Auschwitz 19 november 1943

Erna d’Ancona
Amsterdam 25 oktober 1924 – Auschwitz 19 november 1943

Alfred d’Ancona
Amsterdam 17 september 1928 – Auschwitz 19 november 1943

Er zijn niet veel gevallen bekend van joden in onze gemeente die betrapt werden zónder jodenster. Die ster was vanaf zondag 3 mei 1942 verplicht voor alle joden ouder dan 6 jaar. En veel joden ervoeren het dragen van die ster als een uiterst vernederende maatregel. Maar op het niet dragen stonden flinke straffen: een boete van maximaal duizend gulden of een gevangenisstraf van ten hoogste zes maanden.

Ondanks die dreiging werd Sibilla d’Ancona-Israel op 13 juli 1943 ( ze was toen 43 jaar oud) betrapt met haar twee kinderen (dochter Erna, toen 18 jaar, en zoon Alfred, toen 14 jaar) zonder ster. Was het een weloverwegen verzetsdaad of onachtzaamheid ? We weten het niet.

Wat wel vast staat is dat ze gearresteerd werden en die avond niet haar huis konden terugkeren ( ze woonden aan de Rembrandtlaan in Naarden). Ze werden ingesloten op het politiebureau van Naarden. In cel 3, zoals blijkt uit het politierapport.

Uit een ander rapport blijkt dat moeder en kinderen de volgende morgen in hun cel 3 nog voorzien werden van thee en brood.
Na dat ontbijt werden ze uit hun cel gehaald om overgebracht te worden naar het kantoor van de Sicherheitsdienst (SD) aan de Euterpestraat in Amsterdam. Een beruchte plek, onder meer vanwege de martelingen die er plaats vonden van gearresteerde verzetsmensen. We weten niet of ze daar ook zijn aangekomen en hoe ze er behandeld zijn. Maar hun einde was nabij, dat was wel zeker.

Net als alle joden in Nederland leefden ze al geruime tijd met vele beperkende maatregelen, waardoor ze eigenlijk werden uitgesloten van de samenleving. Zo mochten Erna en Alfred geen lessen meer volgen op de school waar ze zaten. Voor alle joden was het wachten op de boodschap dat ze gedeporteerd worden.

Het gezin D’Ancona bestaat uit vader Samson, zijn echtgenote Sibilla d’Ancona – Israel, (ze zijn getrouwd op 14 september 1922), hun dochter Erna en zoon Alfred. Vader Samson was accountant. Het gezin woonde aanvankelijk in Amsterdam maar verhuist later naar Hilversum en Bussum. Vanaf 1933 wonen ze aan de Rembrandtlaan in Naarden.

Bronnen: Archief Gooi- en Vechtstreek, Arolsen Archief, Joods Historisch Museum, Joods Monument, Nationaal Archief, Delpher, De Omroeper, FamilySearch