Prins Willem van Oranjelaan 21 Naarden

Jacques Blitz
Amsterdam 13 mei 1908 – Auschwitz 30 september 1942

Evalina Sophia Blitz-Polak
Harlingen 23 september 1911 – Auschwitz 30 september 1942

Jacques Blitz is in 1908 in Amsterdam geboren. Als hij op 19-jarige leeftijd gekeurd wordt voor de militaire dienst, wordt Jacques afgekeurd omdat hij te klein is; 1 M 496 millim staat op het formulier. Jacques behaalt rond 1930 het diploma handelscorrespondentie: Spaans/Frans/Duits/Engels.

In augustus 1933 trouwt Jacques in Amsterdam met Evalina Sophia Polak. In 1934 krijgt het echtpaar een dochter, drie jaar later een zoon. Tot het in oktober 1940 naar de Prins Willem van Oranjelaan in Naarden verhuist, woont het gezin op verschillende adressen in Amsterdam. In Amsterdam werkt Jacques Blitz bij verschillende bedrijven tot hij in maart 1934 een eigen zaak begint, De Alpakin (Algemeene Papierbewerking Industrie N.V.) waar hij patent had op het maken van imitatie perkament.

Op 26 april 1941 wordt het ‘radio-ontvangtoestel’ van Jacques in beslag genomen krachtens verordening van den SS Brigade-führer Ruter. De geschatte waarde is 125 gulden. In juli 1942 schrijft Jacques zich in voor een cursus fotografie, die door de Joodsche Raad wordt aangeboden. Blijkbaar moest hij zijn bedrijf De Alpakin opgeven vanwege zijn Joodse wortels. Het gezin woont dan nog in Naarden.

Als het Gooi ‘Jodenvrij’ gemaakt wordt moet het gezin Blitz Naarden verlaten en naar Amsterdam verhuizen, waar het woonruimte vindt op het adres Rijnstraat 207.

Carolina Klara en haar broer André Jacques gaan op 17 juli veertien dagen naar Krommenie om vervolgens onder te duiken bij de familie Eckhardt in Celebesstraat 105 in Amsterdam-Oost. Ze zullen hun ouders nooit meer zien.
Tijdens de hongerwinter gaan zus en broer met een groep kinderen naar Haren in Groningen. Zij komen bij de familie Horst terecht, die niet wist dat ze twee Joodse kinderen hadden toegewezen gekregen. Na familieberaad besloten ze de kinderen onderdak te verlenen. Daarvoor heeft de dochter als dank de Yad-Vashem penning aangevraagd.

Jacques en Evalina Sophia Blitz-Polak worden op 8 augustus 1942 in kamp Westerbork ingeschreven. Maandag 10 augustus moeten ze klaar staan voor transport. De trein die deze dag het kamp verlaat, brengt 559 mannen, vrouwen en kinderen naar Auschwitz met de verwachting dat ze naar een werkkamp in het oosten zouden gaan. Wat met het echtpaar Blitz na aankomst in Auschwitz gebeurd is, is niet bekend. Voor hen is als overlijdensdatum 30 september 1942 in de burgerlijke stand opgenomen.

Bron: Joods Monument, Arolson Archives, Delpher, stadsarchief Amsterdam, Carolina Klara Blitz

De stenen zijn gelegd door Stichting Instandhouding Joods Erfgoed Gooi & Vechtstreek