Mecklenburglaan 14 Bussum

Paul Isaac Minekenhoff
Amsterdam 10 februari 1895 – Sobibor 4 juni 1943

Anita Minekenhoff-Witteboon
Amsterdam 15 oktober 1905 – Sobibor 4 juni 1943

Edward Isidoor Minekenhoff
Bussum 15 september 1928 – Sobibor 4 juni 1943

Robert Paul Minekenhoff
Bussum 26 april 1933 – Sobibor 4 juni 1943

Salomon Witteboon
Amsterdam 23 april 1887 – Bevrijd

Paul Minekenhoff komt als jongetje begin 20e eeuw met zijn ouders vanuit Amsterdam naar het Gooi. Zijn vader Isaac Minekenhoff heeft een zaak in waterdichte kleding. Hij is een van de oprichters van de joodse gemeente in Bussum.

In 1927 trouwt Paul met Anita Witteboon. Een jaar later wordt hun zoon Eddy geboren, vijf jaar later hun tweede zoon Robbie. Zij wonen op de bovenverdieping van Meckelenburglaan 14, beneden is het kantoor van de zaak, die Paul in 1930 heeft overgenomen van zijn vader.

 

Eddy gaat naar de Bussumse Montessorischool en zit bij de padvinderij. Later gaat hij naar de Gooische HBS. Maar als in 1941 joodse kinderen niet meer naar reguliere scholen mogen, gaat hij naar het Joods Lyceum in Hilversum.
Paul is een belangrijk man in de Joodse Raad en daarmee voor de Duitsers van belang. Daarom krijgt hij aanvankelijk een “Sperre”, een document dat een tijdelijke ontheffing gaf voor deportatie.
Maar toch ontkomt het gezin niet aan de maatregelen van de Duitsers: zoals van veel joodse eigenaars wordt ook de zaak van Paul Minekenhoff onteigend.

De familie stelt dan de benedenverdieping beschikbaar voor een joodse lagere school. Die wordt weer gesloten in 1942, als alle leerlingen inmiddels zijn ondergedoken of gedwongen verhuisd naar Amsterdam. Het gezin trekt begin ’43 in in het joodse pension Gans aan de Kromme Englaan, samen met de vader van Anita, Salomon Witteboon. Maar niet voor lang: In april moeten ze toch gedwongen verhuizen naar Amsterdam, waar ze terechtkomen op de Nieuwe Prinsengracht, waarschijnlijk bij familie. Opnieuw is het voor maar even: in mei wordt het gezin op transport gezet naar Westerbork. Eddy schrijft vandaaruit een laatste briefkaart aan zijn vriendje Wout. Hij beschrijft de barak: “de bedden zijn net als in een boot: 3 boven elkaar”.

Tien dagen later wordt het gezin op transport gezet naar Sobibor, waar ze bij aankomst zijn
vermoord. Paul is dan 48, Anita 37, Eddy 14 en Robbie 10.

Salomon Witteboon, de vader van Anita, is de enige van de bewoners van Mecklenburglaan 14 die de oorlog overleeft. Het lukt hem om de autoriteiten ervan te overtuigen dat hij niet joods is. In het bevolkingsregister is zijn aanvankelijke kerkelijke gezindte “N.I.” (Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap) veranderd in “geen”. Waarschijnlijk met vervalste verklaringen maar dat weten we niet met zekerheid.

Een maand na de dood van het gezin worden in Sobibor ook Isaac Minekenhoff (88) en Herman Minekenhoff (48), vader en tweelingbroer van Paul Minekenhoff vermoord.
Bronnen: Erwin David, Arthus Vis, Lars Valk, Beeld van Bussum, Delpher, Historische Kring Bussum, JoodsAmsterdam.nl,
JoodsMonument.nl, archieven Joodse gemeente Bussum.