Selecteer een pagina

Godelindeweg 42 Naarden

Josephina van den Bergh-Roos
Rotterdam 18 augustus 1882 – Auschwitz 28 september 1942

Josephina werd geboren in Rotterdam, als jongste in het gezin van Isaac Roos. Het was zijn tweede huwelijk. Na het overlijden van zijn eerste vrouw hertrouwde hij in 1870 met Elisabeth Ossedrijver uit Nijmegen. Met haar kreeg hij nog zeven kinderen, van wie Josephina dus de jongste was.

Isaac Roos overleed in 1884 in Rotterdam. Twee jaar later verhuisde zijn weduwe Elisabeth met vier van haar kinderen naar Amsterdam. Daar groeide Josephina op en ging er naar school. Ze ging er ondermeer naar het conservatorium.
Op haar 27e trouwde ze met de koopman Abraham van den Bergh. Hij was geboren in Dordrecht (in 1882) en woonde in Antwerpen. Na het huwelijk in 1910 ging het paar daar ook wonen. Ze verbleven ook nog korte tijd bij Brussel maar vertrokken in 1916 weer naar Nederland. Daar vestigden ze zich in Bussum op het adres Mecklenburglaan 86. Op dat adres gaf Josephina ook piano-les, zoals blijkt uit een advertentie uit 1934. Daarin vermeldde ze dat ze afgestudeerd was aan het conservatorium en les had gekregen van een gerenommeerde docent.

Nog in datzelfde jaar, 1934, verhuisde het paar naar een ander adres , de Koningin Emmalaan 5a in Bussum. Daar overleed Abraham al een jaar later, in 1935. Hij werd begraven op de joodse begraafplaats in Bussum. Josephina verhuisde uiteindelijk in 1941 naar de laatste plek waar ze uit vrije wil verbleef: Godelindeweg 42.
In 1942 werd ze verplicht te verhuizen naar Amsterdam, waar ze kwam te wonen aan de Geldersekade. Daarna had ze nog korte tijd onderdak op het Scheldeplein. Op 16 september werd ze vastgezet in de Hollandsche Schouwburg. Vanuit dat verzamelpunt voor weg te voeren joden werd ze naar Westerbork vervoerd. Op 25 september 1942 begon de laatste reis van haar leven, van Westerbork naar Auschwitz. Daar werd ze gelijk na aankomst, op 28 september 1942, vermoord in de gaskamer. Ze was zestig jaar oud.

Bronnen: Joods Monument, Archief Amsterdam, Archief Gooise Meren, Archief Gooi en Vechtstreek, Oorlogsbronnen.