Comeniuslaan 1 Bussum

Maximiliaan Prins
Amsterdam 19 juni 1902 – Oost-Europa 31 maart 1944

Regina Prins-Rothschild
Keulen 13 augustus 1913 – Auschwitz 19 november 1943

Ruth Prins
Amsterdam 8 oktober 1942 – Auschwitz 19 november 1943

Regina Rothschild wordt in Keulen geboren als dochter van Nathan en Gertrude Rothschild. Haar vader werkt in het graanbedrijf van zijn vader. Regina bezoekt de Königin Luise Schule, een middelbare school voor meisjes.

Aan het eind van de jaren dertig worden de anti-joodse maatregelen en de vernederingen voor joden in Duitsland steeds dreigender. De familie besluit om te vluchten. Vader Nathan vlucht naar Brazilië, aannemelijk is dat hij dat samen met zijn vrouw Gertrude heeft gedaan.

Regina gaat naar Nederland. We weten niet zeker hoe dat is gegaan, maar het zou goed kunnen dat zij is ingetrokken bij haar tante, Selma Rothschild. Tante Selma is getrouwd met Eduard Prins en zij wonen samen op de Regentesselaan 9 in Bussum. 

Daar woont dan ook nog hun zoon Maximiliaan. En met hem, haar neef, trouwt Regina twee jaar later, op 28 mei 1941. Een huwelijk tussen neef en nicht is niet ongebruikelijk in uitgesproken joodse families.

Max is vertegenwoordiger. Vroeger heeft hij ook als diamantkliever gewerkt. Max en Gina – zoals zij genoemd wordt – gaan in mei 1941 wonen op de Comeniuslaan 1 in Bussum. 

Op 8 oktober 1942 wordt hun dochter Ruth Selma (naar oma) Prins geboren op de Houtmarkt nummer 15 in Amsterdam. Waarom die geboorte daar plaatsvond is niet duidelijk. Mogelijk zijn zij dan al gedwongen naar Amsterdam verhuisd.
De Houtmarkt heette tot kort daarvoor het Jonas Daniel Meijer Plein. Maar omdat vernoemingen naar joden door de Duitsers verboden waren, was het plein enkele maanden daarvoor omgedoopt naar Houtmarkt. Op dat adres was gevestigd de makelaardij van Gerard Vita Israel, die in de oorlog in Naarden woonde. 

Op 19 november 1943 zijn Gina en haar dochter Ruth gedeporteerd naar Auschwitz en op dezelfde dag vermoord. Gina is dan 30 jaar, Ruth is een maand eerder 1 geworden. 
Waar en hoe Max is omgekomen, is niet precies duidelijk. Joods monument vermeldt als datum en plaats Polen, 31 maart 1944.

De ouders van Max, Eduard Prins en Selma Prins-Rothschild, zijn beide op 9 juli 1943 in Sobibor vermoord. Voor hen liggen struikelstenen op de Regentesselaan 9. Ook drie zussen van Maximiliaan zijn door de nazi’s vermoord. 

De ouders van Regina Rothschild overleven de oorlog. In 1953 gaan zij wonen in Londen. Zij worden Brits staatsburger.

Bronnen o.a. Arolsen Archives; Stadsarchief Amsterdam; JoodsMonument.nl; Oorlogsbronnen.nl; ushmm.org; yvng.yadvashem.org; felixarchief.antwerpen.be; koenigin-luise-schule.de