Burgemeester van Hasseltlaan 7 Naarden
Henri Adelaar
Deventer 3 augustus 1881 – Auschwitz 22 mei 944
Marie Anna Adelaar-Fürth
Darmstadt 12 januari 1984 – Auschwitz 22 mei 1944
Hans Helmut Adelaar
Amsterdam 10 januari 1916 – ’s Gravenhage 15 januari 1983
Ilse Lotte Koch-Adelaar
Amsterdam 13 februari 1919 – Son 12 juli 1997
In Keulen leert ze Henri Adelaar kennen, een koopman. Henri is geboren in Deventer in 1881. In Deventer is hij lid van de Odd Fellows, een met de Vrijmetselarij te vergelijken organisatie die harmonie in de samenleving wil bevorderen. Ook als hij niet meer in Deventer woont, blijft hij daar komen. Henri is in Deventer ook actief in de voetballerij, als lid van UD 1875.
In 1909 trouwen Henri en Anne. Ze verhuizen naar Lübeck en twee jaar later, in 1911, wordt daar hun zoon Frederik Herbert geboren.
Vlak voor de Eerste Wereldoorlog verhuist het gezin naar Amsterdam. Daar worden de twee andere kinderen geboren, in 1916 Hans Helmut en in 1919 Ilse Lotte. Intussen studeert Anne economie en is ze actief in de socialistische jeugdbeweging A.J.C.
Op 5 september 1921 verhuist het gezin naar Naarden naar de Burgemeester van Hasseltlaan 7.
Door de geboorte van haar kinderen is Annes liefde voor het onderwijs weer aangewakkerd. Anne zet zich in voor het montessori-onderwijs, en richt in Bussum een montessorischool op.
Van Henri is bekend dat hij lid is van het Bussums schaakgenootschap.
In 1930 komt Anne voor de SDAP, de voorganger van de Partij van de arbeid, in de gemeenteraad. Ze pleit daar voor steun voor werklozen, betere salarissen voor ambtenaren en politiemensen. Ze pleit voor schoolartsen en -tandartsen en schoolzwemmen voor alle kinderen. Ook vecht ze voor de rechten van vrouwen en tegen strenge zedelijkheidsregels op het strand.
In december 1940 moet ze vanwege de anti-joodse maatregelen de gemeenteraad verlaten en al haar bestuursfuncties opgeven. Toch weet ze zelfs in 1942 nog een afdeling voor voortgezet montessori-onderwijs te realiseren in Bussum.
Half 1942 worden joden in Naarden verplicht om te verhuizen naar Amsterdam. Maar de familie Adelaar mag blijven, mogelijk heeft Anne een ‘Sperre’, een vrijstelling vanwege haar werk voor de joodse school.
Tot 15 april 1943 wonen ze aan de Burgemeester van Hasseltlaan. Maar in die maand gaat er een streep door alle vrijstellingen en moeten ook Anne en Henri Adelaar evacueren. Zij wachten dat niet af en duiken onder in Amersfoort, en later in Groningen.
In het voorjaar van 1944 worden ze daar bij een huiszoeking ontdekt en opgepakt. Op 22 april komen ze aan in Westerbork waar ze worden ondergebracht in een strafbarak. Op 19 mei worden ze op transport gezet naar Auschwitz. Drie dagen later, op 22 mei 1944 zijn beiden daar vermoord.
In een anoniem briefje schrijft een Auschwitz-overlevende dat Anne in de trein had geprotesteerd tegen het moeten afgeven van haar pen en papier. En dat ze iedereen had aangespoord om sterk en moedig te zijn. Ze was ervan overtuigd dat het fascisme zou verliezen en dat de wereld daarna beter zou worden.
Ook dochter Ilse Lotte overleeft de oorlog. Zij trouwt in 1941 met Adolf Johannes Koch. Zij overlijdt in Son in 1978.
De oudere broer van Henri, Eduard Adelaar, was getrouwd met een zus van Anne, Elisabeth Fürth. Ook zij zijn door de nazi’s vermoord.
Bronnen: De Omroeper, historisch tijdschrift voor Naarden, jaargang 29, 2016, nr. 1; Joodsmonument.nl; Oorlogsbronnen; Archieven van de gemeente Bussum; Gemeentearchief Gooise Meren en Huizen.