Brediusweg 8 Bussum
Kurt Oppenheimer
Essen 23-01-1899 – Auschwitz 30-09-1944
Ilse Oppenheimer-Engel
Duisburg 16-12-1909 – Auschwitz 30-09-1944
Kurt Oppenheimer komt uit een familie van fotografen. Ze hebben een zaak in Oberhausen. Na de machtsovername door Hitler en het anti-joodse geweld vlucht Kurt met zijn broer en moeder naar Nederland. Tienduizenden Duitse joden doen voor de oorlog hetzelfde.
Kurt verblijft kort in Amsterdam maar vestigt zich in augustus 1933 in het pand Brediusweg 8. Hij gaat weer aan de slag als fotograaf. En adverteert in de Bussumsche Krant.
Een paar jaar later, in 1935, trouwt hij met Ilse Engel uit Oberhausen. De anti-joodse maatregelen treffen ook joden die uit Duitsland zijn vertrokken. In 1940 wordt Kurt Oppenheimer door de Gestapo statenloos gemaakt en in maart 1942 wordt zijn vermogen in Duitsland in beslag genomen.
In augustus 1942 krijgen hij en zijn vrouw opdracht te verhuizen naar Asterdorp in Amsterdam, een verzamelpunt voor opgepakte joden. Maar ze weten aan deportatie te ontkomen door onder te duiken, in Bussum op het adres Prins Hendriklaan 23 bij een mijnheer Kwant.
Die onderduik bood maar tijdelijk veiligheid. Ze worden verraden en op 15 mei 1944 opgepakt. In de politierapporten uit die tijd is precies te lezen in welke cellen ze vast zaten en dat ze werden afgevoerd naar het beruchte hoofdkwartier van de SD (Sicherheitsdienst) aan de Euterpestraat in Amsterdam.
Al twee dagen na hun arrestatie zijn ze overgebracht naar Westerbork. Daarna gaan ze op transport naar Auschwitz, waar ze vermoord worden. Op 30-09-1944 worden ze dood verklaard.
Ook de broer van Kurt Oppenheimer, Heinz Isidor, is fotograaf. Met zijn moeder Berta Eldoth woonde hij een poosje aan de Brediusweg 8. Maar in 1935 verhuizen broer en moeder naar Amersfoort. Ze wisten de oorlog te overleven dankzij onderduik, onder meer in Barneveld. In 1947 emigreren ze naar de VS (Selma, Alabama) . Daar zijn ze alle twee overleden.
Bronnen: Delpher, Gooi en Vecht Historisch, archief Amsterdam, Stadt Oberhausen, Arolson Archief, Nationaal Archief, The Selma Times Journal.